seo uyumlu içerik oluşturma

SEO Uyumlu İçerik Oluşturma

İçerik, bir web sitesinin temel yapı taşlarından birisidir. Fark yaratan içeriklerle okuyucularınızı kendinize bağlayabilir, arama motorlarının gözdesi olabilirsiniz. Markanıza değer katabilir, hedef kitlenizi genişletebilirsiniz. 

Kısacası etkili içeriklerle tasarlanmış ve okunabilirlik/görünebilirlik açısından iyi bir performans sunan içeriklerle hedeflerinize ulaşabilirsiniz.

İçerik ve SEO İlişkisi

Arama motoru optimizasyonu (Search Engine Optimization), kısa adıyla SEO, web sitelerinin Google gibi arama motorlarındaki sıralamalarını belirleyen optimizasyon çalışmalarının bütünüdür. 

Dosyalarınızın web üzerindeki görünebilirliğine etki eden SEO kavramı ele alınırken; yine web üzerinde ürün ve hizmetlerinizi, iletişim bilgilerinizi, marka kültürünüzü veya sosyal projelerinizi paylaşabileceğiniz unsurların ifade edilmesi için metinler ve görsel unsurlarla oluşturulan “içeriği” atlamak doğru olmaz. 

Google, web sitesinde yayınlanan bir içeriğin kalitesini belirlemek için birçok faktöre göre değerlendirme yapar. Google botları tarafından denetlenen içeriğiniz ne kadar SEO uyumlu ise o kadar iyi sıralama alırsınız. Google’da daha yukarıda görünmenin her yönüyle markanız için en iyi olacağı kesin.

Birçok kişi SEO uyumlu içeriklerin kullanıcı dostu olmadığını savunsa da; belirli bir anahtar kelimede Google’da iyi sıralama elde eden web sitelerinin içeriklerini incelediğimizde “çoğunlukla” SEO’ya uygun olduğunu görebiliyoruz. Durum böyleyken içeriklerden daha fazla verim almak için SEO kriterlerini atlamamak en doğrusu olacaktır. 

İçerik Optimizasyonunun Google Tarafından Önemi

Google’ın “Arama Motoru Optimizasyonu için Başlangıç Kılavuzu” adlı bir yazısında; link yapısı, görsel kullanımı, anahtar kelime kullanımı, vb. pek çok konu ile ilgili açıklamalar yapıldıktan sonra; “İçeriğinizi Optimize Edin” bölümünde şu ifade yer almaktadır:

“Çekici ve yararlı içerik oluşturmak muhtemelen web sitenizi, burada tartışılan diğer tüm faktörlerden çok daha fazla etkileyecektir. Kullanıcılar, gördüklerinde iyi içeriği anlarlar ve büyük olasılıkla diğer kullanıcıları da o içeriğe yönlendirmek isterler. Bu, blog yayınları, sosyal medya hizmetleri, e-postalar, forumlar veya diğer araçlarla olabilir.“

Bu metinden anlaşılacağı üzere içerik optimizasyonu diğer tüm SEO kriterlerine göre Google algoritmaları tarafından daha çok önemseniyor. 

SEO Uyumlu İçerik Nasıl Oluşturulur?

SEO uyumlu içerik oluşturma ile ilgili önemli konu başlıklarına geçmeden önce emek ve zaman gerektirdiğini, buna karşılık kısa sürede meyvesini toplayabileceğinizi belirtmek isteriz. 

Şimdi içerik oluştururken dikkat edilmesi gereken SEO kriterlerine değinelim:

Doğru Anahtar Kelime (Keyword) Seçimi

Anahtar kelimeleriniz, Google’da hangi arama sorgularında ziyaretçilerinize servis edileceğiniz üzerindeki önemli faktörlerdendir. Aranma terimleri, web sitenizin Google’da daha iyi tanınması için gereklidir ve içeriğinizin de bu arama terimlerini (keyword) odak alması sayesinde kullanıcılar sayfalarınıza erişebilir. 

Doğru anahtar kelime seçimi yapmak için aranma hacmi, konuma dayalı aranma hacmi ve sayfa tıklama oranı gibi terimleri kapsayan bir araştırma yapmalısınız. Google’ın ücretsiz “Keyword Planner (Anahtar Kelime Planlayıcısı” aracını veya daha profesyonel sonuçlara erişmek için SEMrush, Ahrefs, Moz, Majestic gibi araçları kullanabilirsiniz. 

Google Otomatik Tamamlama Özelliği

Bazen anahtar kelime araştırması yapmak yeni yazarlar ve zamanı kısıtlı olanlar için sorun olabiliyor. Bu durum sizin için de geçerliyse basit ve etkili bir yöntem olan “Google Otomatik Tamamlama” özelliğini kullanabilirsiniz.

Otomatik tamamlama özelliği ile anahtar kelime seçmek için Google arama sayfasına bir terim yazmaya başlayın.

Siz terimin ilk birkaç harfini yazmaya başladıktan sonra, Google otomatik olarak kelime veya kelime grubunun devamını farklı alternatifler sunarak alt alta getirecek ve bu sayede kullanıcıların hangi arama terimlerini kullandığını görebileceksiniz. 

Örneğin; “araç kiralama” konusunda anahtar kelime fikirleri araştırması yapıyor olun. Siz henüz “araç” kelimesini yazdığınız sırada şu terimlerle karşılaşacaksınız:

  • “araç”
  • “araç kiralama”
  • “araç muayene”
  • “araç kredisi”
  • “araç üstü çadır”
  • “araç buzdolabı”
  • “araç eş anlamlısı”
  • “araç hasar sorgulama”
  • “araç muayene sorgulama”

Bu arama “araç” kelimesini içeren, en çok aranan veya popüler terimlerin ufak bir listesini görmenizi sağladı. Fakat “araç kiralama” ile ilgili farklı bir terim sunmadı. Bu durumda aramanızı biraz daha detaylandırıyoruz. Yazdığımız “araç” kelimesine “kiralama” kelimesini ekliyoruz. Bu durumda liste şu şekilde değişmiş oluyor:

  • “araç kiralama”
  • “araç kiralama fiyatları”
  • “araç kiralama şirketleri”
  • “araç kiralama filo”
  • “araç kiralama sözleşmesi”
  • “araç kiralama sahibinden”
  • “araç kiralama firmaları”

Şeklinde uzayıp gidiyor. Bu listeden sizi ilgilendiren kelimeleri, içeriklerinizde anahtar kelime (keword) olarak kullanabilirsiniz. Ayrıca aramayı yaptığınız konuma göre bu listeye şehir isimleri eklenebiliyor. Bu da yerel aramalarda hangi anahtar kelime varyasyonlarını kullanabileceğiniz hakkında sizlere önemli fikirler sunabilir.

Başlık-İçerik İlişkisine Önem Verme

Başlığınız, içeriğinizin ne ile ilgili olduğunu açıkça belirtmelidir. Arama sorgularında kullanıcıların web sitesinin başlığını görerek tıklama yaptığını düşünürsek, başlık seçiminin ne denli önemli bir faktör olduğunu anlayabiliriz. 

SEO uyumlu bir içerikte başlık, odak anahtar kelimeyi veya kelime öbeklerini içermelidir. Örneğin okuduğunuz bu içeriğin başlığı “SEO Uyumlu İçerik Oluşturma” metni, hedef anahtar kelimemiz olan “SEO uyumlu içerik” kelime grubunu içeriyor. Aynı zamanda başlığı okuyan birisi, içeriğin ne ile ilgili olduğu hakkında fikir sahibi olabiliyor. Kısacası başlığı görüp sayfaya gittiğinde karşılaştığı içeriğe bilerek gitmiş oluyor ve aradığını bulma ihtimali yükseliyor.

Dolayısıyla kullanıcı deneyimi üzerinde içerik-başlık ilişkisi olumlu bir etkiye dönüşüyor. 

Hiyerarşik Alt Başlık Yapısı Kullanma

İçeriğinizi düz metinden ziyade; onu zengin gösterecek bir hiyerarşik yapı ile tasarlamanız SEO uyumluluk açısından önemlidir. Alt başlık hiyerarşisi web ortamında “H etiketleri” olarak tanımlanır. Altyazıları hiyerarşik bir modda kullanmak esastır. Akademik makalelerde olduğu gibi makalenin ana bölümleri için farklı türde başlık yapısı, alt bölümler için farklı başlık yapısı kullanılmalıdır. 

Her sayfada yalnızca 1 adet H1 (içerik başlığı) olmalıdır. Ana bölümler (H2) , alt bölümler (H3), daha alt bölümler (H4) ve bu bölümlerin kendi alt bölümleri de H5 şeklinde belirlenmelidir. 

SEO Dostu URL’ler Oluşturma

Google arama sonuçlarında, sayfaların başlıklarıyla birlikte URL’ler de görülmektedir. Bilinçli internet kullanıcıları, web sitesine gitmeden önce URL’lere göz atmaktadır. Karışık ve anlaşılmaz URL’ler, kullanıcıların web sayfasını spam olarak algılamasına bile neden olabilir. 

Peki, SEO uyumlu içerik için SEO dostu URL nasıl oluşturulur?

  • Kısa URL’ler kullanın. URL en fazla 60 karakter olmalıdır.
  • URL’lerinize hedef anahtar kelimeleri ekleyin.
  • Kelimeleri ayırmak için “-“ kullanın. Örneğin; “seninsiten.com/seo-uyumlu-icerik”
  • Küçük harfler kullanım. Büyük harfler, bazı sunucularda yönlendirmelere ve 404 hatalarına neden olabilir. 
  • URL’lerde mümkünse bağlaç kullanmayın.
  • Akılda kalıcı, basit ve ilgi uyandıran kelimeler kullanın.

Meta Açıklamasını Optimize Etme

Arama motoru sonuç sayfalarında (SERP) meta açıklaması, başlığın ve URL’nin altında görülen, kullanıcının içeriğin bir bölümünü görebildiği 155-160 karakter aralığındaki metindir. Meta açıklamasını, içeriğin özeti olarak değerlendirmek yanlış olmaz. 

SEO dostu meta açıklaması nasıl yazılır?

  • Meta açıklaması içeriğiniz hakkında arama motoru kullanıcısına bilgi vermelidir. 
  • Anahtar kelime veya kelime gruplarını içermelidir. Fakat yalnızca anahtar kelimelerden ibaret olmamalıdır.
  • Tüm internet kullanıcıları tarafından anlaşılabilir ve okunabilir olmalıdır.
  • 120 karakterden az, 160 karakterden fazla olmamalıdır. 

Görseller ve Görsel Alt Etiketler Kullanma

İçeriğinizi zenginleştirmek için görsel unsurlara yer vermek, web sayfalarının okuyuculara katacağı değer açısından atlanmaması gereken SEO kriterlerindendir. Örneğin sayfanızda bir ürün tanıtımı yapıyorsanız, ilgili ürünün farklı perspektiflerden çekilmiş görüntülerini ekleyebilirsiniz veya bir gezi içeriği hazırlarken bahsettiğiniz bölgenin görsellerini yayınlayabilirsiniz.

Görselleri ekledikten sonra Google’ın bu görselleri hangi anahtar kelimelerle eşleştireceğini görmesi için mutlaka alt etiket kullanmalısınız. 

SEO dostu görsel ekleme nasıl yapılır?

  • Görsel unsurlarınız sayfanızın yükleme süresini, kullanıcı deneyimini etkileyecek şekilde uzatmamalıdır. Buna karşın görsellerin kalitesi ve çözünürlüğü en iyi seviyede olmalıdır.
  • Orijinal/özgün görseller kullanın.
  • Web sayfanız sadece medya öğelerinden ibaret olmamalı. Eklediğiniz görsellerin aralarına metinler ekleyin.
  • Telifli görseller için mutlaka görsel sahibinden izin alın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir