Zayıf ve Yetersiz İçerik Nedir? Nasıl Tespit Edilir ve Düzenlenir?
Zayıf ve yetersiz içerik terimi, özellikle güncel Google algoritmaları söz konusu olduğunda, son birkaç yılda web site yöneticileri tarafından yaban atılmaması gereken bir ifade haline geldi. Genel olarak web sitesi yöneticileri ve editörleri zayıf içeriğin ne anlama geldiğinde sorun yaşıyor. Bu da kullanıcı deneyimi ve SEO etkisini olumsuz duruma dönüştürüyor.
İyi haber şu ki, web sayfalarınızda zayıf içeriğin tespit edilmesi ve müteakiben düzeltilmesinin çok çeşitli yolları var. Yazımızın devamında düşük kaliteli web sayfalarına neden olan zayıf içerik nedir, nasıl tespit edilir, ne gibi önlem alınarak üstesinden gelinir, bu tür sorulara yanıt bulacağız.
Zayıf ve Yetersiz İçerik Nedir?
Kalitesiz içerik, yetersiz içerik, SEO uyumsuz içerik, vb. farklı isimlerle adlandırılan içerikler “zayıf içerik”tir. Bir içeriğin zayıf içerik olarak nitelendirilebilmesi için aşağıda maddelenen özelliklerden birisini taşıması yeterlidir:
- Google’da daha iyi sıralama elde etmek için anahtar kelimeleri yazı içerisinde kötüye kullanarak manipüle etmek,
- Başka web sitelerinde yayınlanan ve Google’da dizine eklenmiş halde olan içeriklerin web sitesinde yayınlanması (kaynak gösterilmeden veya URL belirtilmeden),
- Bir kısmı veya tamamı kopya içerikler olan, direk olarak “Google Translate” gibi araçlar kullanılarak otomatik olarak oluşturulmuş içerikler,
- Okunabilirlik özelliği düşük olan, okuyuculara güven vermeyen, yazım yanlışları ve anlatım bozuklukları olan içerikler,
- Güncelliğini yitirmiş konuları ele alan veya bu konuları geçmişte geçerliliği olan yönleriyle ele alan içerikler,
- Yinelenen içerikler (birbirine yakın konularda hazırlanmış benzer içerikler).
Aslına bakılırsa sıraladığımız bu maddeler, iyi bir içerik oluşturmanın temellerini anlamak için yeterli olabilir. Yeni bir web sitesine sahipseniz, bu tür detaylar içerik programınızın bir parçası olmalıdır. Fakat Google’da indekslenmiş URL’leri olan web sayfaları için durum biraz daha karmaşıktır. Bu durumda ilk olarak internet sitesinde yer alan sayfaların tümü zayıf içeriğin tespit edilmesi için taranmalı, yapılması gereken düzenlemeler iyi bir içerik optimizasyonu ile düzenlenmeli, yeni oluşturulacak olan sayfalar SEO uyumlu içeriklerle donatılmalıdır.
Web Sitesindeki Zayıf İçerikleri Tespit Etme
Pazarlamacılar olarak, çıktılarımızı sürekli olarak gözden geçirmeli, web sitemizde veya sosyal medya kanallarımızda yayınladığımız içerikleri düzenli olarak takip etmeliyiz. Düşük performans gösteren açılış sayfalarının herhangi bir kampanya üzerinde ciddi olumsuz etkileri olur ve Google’ın sayfaları düşük kaliteli algılamasına neden olur.
Yüksek hemen çıkma oranlarına, düşük tıklama oranlarına ve kısa etkileşime (kullanıcının web sitesindeki başka sayfaya dönmesi ve ardından siteyi tamamen terk etmesi) ve düşük sayfa görüntülemeleri, sayfanın zayıf içerik olarak nitelenmesine neden olur.
Zayıf içeriklerin tespit edilmesi için tek başına Google Analytics Arama Konsolu yeterli olmayabilir ve çok fazla zaman alır. Verileri daha ayrıntılı olarak incelemek için site ve sayfa bazında kullanmak üzere farklı türde araçlara ihtiyaç duyabilirsiniz. Zayıf içeriğe sahip sayfaları tespit etmek için yardımcı olacak araçlar şunlardır:
Copyscape: Yinelenen içeriklerin (kopya içerik) tespit edilmesi için yaygın olarak kullanılan ücretsiz bir araçtır. Bu araç, aynı metni veya benzerini birden çok sayfada kullanıp kullanmadığınızı bulmak için yardımcı olur. Bu tür analizlerin yanı sıra Copyscapa, özgünlük kontrolü yaparak, içeriğinizin başka birisi tarafından yayınlanıp yayınlanmadığını da gösterir.
Screaming Frog SEO: Yinelenen İçerik Bulucu aracıyla, yinelenen sayfa başlıklarını, açıklamalarını, düşük kaliteli içeriklere sahip sayfaların tespit edilmesi için popüler bir araçtır. Ücretli ve ücretsiz sürümleri olan Screaming Frog SEO, Google Analytics ile entegre edilebilir özelliğe sahiptir.
Beacon: Çevrimiçi pazarlamacıların dijital pazarlama faaliyetlerini daha iyi ölçmelerine ve yönetmelerine yardımcı olmak için tasarlanmış bir dijital kampanya istihbarat platformudur. İzlenen İşaret Bağlantıları aracılığıyla web sitesine yapılan tüm ziyaretler hakkında ayrıntılı bilgi verir.
Google Analytics: Direk olarak içeriğin kopya olup olmadığını anlamak için yeterli olmasa da; sayfa görüntüleme, sayfada geçirilen zaman, tıklama oranı, vb. parametreleri inceleyebileceğiniz ücretsiz ve detaylı bir araçtır.
Microsoft Word: Hemen her editör ve web yöneticisi tarafından kullanılan, hızlı ve basit birkaç adımda içeriklerinizi yazım kurallarına göre analiz etmenize olanak tanıyan bir araçtır. Microsot Word ile oluşturulmuş veya sonradan bir Word sayfasına kopyalanmış içeriklerdeki yazım yanlışları, araçta altı kırmızı renkli çizgi ile belirtilmektedir. Bu çıktıyı kullanarak içeriğinizdeki yazım yanlışlarını, noktalama işareti hatalarını veya anlatım bozukluklarını tespit edebilirsiniz.
Zayıf İçerik Sorunu Nasıl Düzeltilir?
Yukarıda bahsettiğimiz araçları veya farklı türde uygulamaları kullanarak zayıf içerik olarak nitelendirdiğiniz içerikleri tespit ettikten sonra; bu sorunu gidermenin pek çok yolu vardır. İçeriğinizi silmek, yeniden düzenlemek veya kaynak göstermek bu yollardan birkaçıdır. Önemli olan zayıf içeriğe neden olan faktörün belirlenmesidir. Aşağıda zayıf içerikleri tespit ettikten sonra nasıl düzeltebileceğiniz ile ilgili bazı öneriler bulunuyor.
Amacına Uymayan İçerikler için Yapılabilecek Düzenlemeler
Google’ın kalite değerlendirici yönergeleri, web sayfalarının amacı hakkında çok şey anlatır. Google’a göre her web sayfası bir tür amaca hizmet etmelidir. Örneğin bir sayfanın amacı bilgi sağlamak, ziyaretçinin bir ürün satın almasını sağlamak veya okuyucuyu bir iletişim formuna yönlendirmek olabilir.
Bir amacı olan fakat bu amaca hizmet etmeyen herhangi bir sayfa, SEO açısından kötü, içerik açısından yetersiz içerik olarak adlandırılabilir. Amacına uymayan içerikleri tespit etmek için ziyaretçilere neden bu sayfada oldukları net bir dille, metin veya görsel unsurlarla anlatılmalı; bu sayfadan sonra takip edecekleri bağlantılara veya uzantılara üstün bir kullanıcı deneyimi sunacak şekilde yer verilmelidir.
Düşük Kaliteli Ana İçerik için Yapılabilecek Düzenlemeler
İyi yazılmış, özgün (benzersiz, başka bir yerde yayınlanmamış), katma değeri olan, dilbilgisi açısından özen gösterilmiş sayfalar; Google arama sonuçlarında iyi bir sıralama alır. Bu da SEO açısından üstün bir içerik olduğu anlamına gelir. Bunların yanı sıra diğer temel web tasarım davranışları da önemlidir. Metin olmayan öğelerin metin alternatifleri olmalıdır. Resimlerinizdeki “alt metin” seçeneği her zaman doldurulmalı; video içerikleri, slayt gösterileri, ürünler ve hizmetler ile ilgili açıklamalar hazır olmalıdır.
Daha fazla bilgi sunan sitelere verilen harici bağlantılar da değerlidir. Tıpkı bir makalede veya bir açılış sayfasında kullanılan herhangi bir alıntı veya yorum için diğer sayfalardan sitenize verilen bağlantılar ve alıntı kaynakları gibi.
Düşük performans gösteren içeriği kaldırın veya çok fazla trafik alan fakat satışa dönüşmeyen düşük kaliteli bir açılış sayfalarında içerikte yer alan unsurları yeniden düzenleyin.
Kullanmakta olduğunuz bilgilerin güncel olup olmadığından emin olmak için sitenizi düzenli olarak denetleyin. Yazdıklarınız konusunda uzman olduğunuzdan veya içeriğinizi uzman birinin hazırladığından emin olun. Web sitenizi diğer insanların başvurduğu otoritelerden biri olarak konumlandırmaya çalışın. Konunuzu biliyorsanız, uzmanlığınıza odaklanın.
Yanıltıcı Sayfa Başlıkları için Yapılabilecek Düzenlemeler
Google, yanıltıcı sayfa başlıklarından gerçekten nefret eder. İçeriği iyi tanımlamayan sansasyonel veya şok edici bir başlığa sahip olmak, bir sayfayı düşük kaliteli olarak değerlendirmek için tek başına yeterlidir.
Tıklama tuzağı başlıkları bazen sosyal medyadan trafik çekmek için işe yarayabilir, ancak Google bu tür içerikleri arama yapanlara göstermek istemediğinden SEO açısından kesinlikle çok kötüdür .
Başlıklarınızı ilgi çekici hale getirmek iyidir, ancak sayfadaki içeriği abartmadan doğru bir şekilde tanımlaması gerekir.
Şok Edici Reklamlar veya Ek İçerik olan Sayfalar için Yapılabilecek Düzenlemeler
Sayfada müstehcen, grotesk, şok edici veya rahatsız edici reklamlar veya ek içerik varsa, bu tek başına sayfanızın kalitesini düşürür.
Düşük kaliteli içerik önerisi reklamlarına sahip sitelerin son algoritma güncellemelerinde çok fazla organik trafik kaybetmesinin bir nedeni bu olabilir.
Bunun reklamlardaki hem metin hem de resimler için geçerli olduğunu unutmayın. İçeriklerinizle yayınladığınız reklamların birbirine karışmasını, sayfanın düzenini bozmasını ve okuyucuyu yanlış yönlendirmesini engelleyin.
Uzmanlık Eksikliği Nedeniyle Düşük Kaliteli Sayfalar için Yapılabilecek Düzenlemeler
Uzmanlık gerektiren hassas konular söz konusu olduğunda Google, güvenilir uzmanlar tarafından oluşturulan veya incelenen içeriği göstermeyi tercih eder.
Örneğin, ciddi bir hastalıkla ilgili bir makale, tıp doktoru gibi bir tıp uzmanı tarafından yazılmalıdır. Hukuki tavsiye içeren bir makale, hukuk diplomasına sahip bir kişi tarafından yazılmalıdır.
Bu tür içeriğin yetkili bir uzman tarafından gözden geçirilmesi, doğru kimlik bilgilerine sahip olmayan biri tarafından yazılmış olsa bile bazen yeterli olabilir.